Необходими съставки за баклавички с крем
За баклавичките:
- 1 пакет ръчно точени кори Йована
- 150 г разтопено краве масло
За сиропа:
- 500 г вода
- 300 г захар
- Сокът на 1 лимон
За крема:
- 100 г животинска сметана
- 150 г маскарпоне
- 4 с.л. Пудра захар
- 150 г шам фъстък
Начин на приготвяне
- Започнете със сиропа като смесите всички продукти и оставите да заври. След като заври засечете 5 минути и дръпнете от огъня. Оставете да се охлажда
- През това време поставете една кора на работния плот и я намажете с разтопено масло. Върху нея поставете друга и отново намажете с масло. Повторете, докато корите свършат
- Разрежете на три равни части по дължина и след това на още 4, за да получите равни квадрати от намаслени кори
- Прегънете всеки квадрат на триъгълник, за да получите многолистни триъгълници и ги наредете в тава
- Намажете ги с още масло отгоре и изпечете в загрята фурна до златисто
- Полейте горещите изпечени кори с охладения сироп и изчакайте да попият добре
- Пригответе крема като разбиете сметаната до меки връхчета. Смесете маскарпонето с пудрата захар и разбъркайте на ръка. Добавете сметана към сиренето
- Вземете един от сиропиранети триъгълници и с ножче направете разрез в средата, така че да се получи нещо като джобче. Напълнете с крем и потопете крема в смления там фъстък
- Повторете с останалите