Зелник

Необходими продукти за зелник

  • 1 пакет сръбски ръчно точени кори за баница Йована
  • 400 г кисело зеле
  • 2 стръка праз
  • 300 г сирене
  • 200 г разтопено краве масло
  • сол, червен и черен пипер, кимион (по желание)

Начин на приготвяне

  1. Празът се нарязва на ситно и се задушава в загрят тиган с масло (20-30г)
  2. В тигана при праза се добавя и киселото зеле, отцедено и нарязано на ситно и се добавят подправките. Задушават се за 15 минути
  3. Всяка кора се намазва с малко разтопено масло, поръсва се с натрошено сирене и се слага малко от плънката от зеле и праз
  4. Навива се на руло и се слага в намазнена тава. Всичко се повтавя, докато свършат корите и плънката
  5. Зелникът се намазва с масло и се пече в загрята фурна на 170 градуса около 40 минути до златист загар