Необходими продукти за портокалова пита
За сиропа:
- 500 мл вода
- кората и сока на 1 портокал
- 300 г захар
За питата:
- 300 г елдени ръчно точени кори Йована
- 4 яйца
- 80 мл разтопено кокосово масло
- 70 г захар
- 250 г кисело мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. канела
- 2 с.л. маково семе
- 2 ч.л. бакпулвер
- кората и сока на 1 портокал
Начин на приготвяне
- Продуктите за сиропа се смесват в касерола и всичко се оставя да заври. 5 минути след като заври се дърпа от огъня и се оставя да се охлажда
- В купа се смесват яйцата, захарта, маслото, киселото мляко, канелата, ванилията, бакпулвера, кората и сока на портокала и всичко се разбърква
- Корите се накъсват на малки парченца (горе долу 2х2 см) и се добавят към яйчно-портокаловата смес
- Всичко се разбърква добре. Бъдете сигурни, че няма сухи кори, след което се изсипва в тавичка
- Изпича се за около 30-35 минути в загрята фурна на 170 градуса
- След изпичане горещата пита се залива с охладения сироп и се оставя няколко часа преди да сервирате