Портокалова пита

Необходими продукти за портокалова пита

За сиропа:

  • 500 мл вода
  • кората и сока на 1 портокал
  • 300 г захар

За питата:

  • 300 г елдени ръчно точени кори Йована
  • 4 яйца
  • 80 мл разтопено кокосово масло
  • 70 г захар
  • 250 г кисело мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. канела
  • 2 с.л. маково семе
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • кората и сока на 1 портокал

Начин на приготвяне

  1. Продуктите за сиропа се смесват в касерола и всичко се оставя да заври. 5 минути след като заври се дърпа от огъня и се оставя да се охлажда
  2. В купа се смесват яйцата, захарта, маслото, киселото мляко, канелата, ванилията, бакпулвера, кората и сока на портокала и всичко се разбърква
  3. Корите се накъсват на малки парченца (горе долу 2х2 см) и се добавят към яйчно-портокаловата смес
  4. Всичко се разбърква добре. Бъдете сигурни, че няма сухи кори, след което се изсипва в тавичка
  5. Изпича се за около 30-35 минути в загрята фурна на 170 градуса
  6. След изпичане горещата пита се залива с охладения сироп и се оставя няколко часа преди да сервирате