🥧 Тарталети с хрупкава основа от точени кори – малки удоволствия с голям вкус! 🥰
Ако обичате да експериментирате в кухнята, тази идея ще ви очарова! Вместо класическо тесто, днес ви предлагам нещо различно – тарталети с основа от тънки, хрупкави точени кори, които придават елегантен вид и деликатна текстура на всяка хапка. 💛
✨ Лесни за приготвяне, ефектни на вид и с неутрален вкус – идеални както за сладки, така и за солени плънки!
За основа използвах ръчно точените кори на Йована – сръбски, автентични и перфектни за кулинарни експерименти. Изрязах кръгчета с диаметър 10 см, като за всяка тарталета използвах по 5 слоя. А от останалите парченца си спретнах вкусна бъркана баница. 🧀
👉 Ако и вие обичате да глезите себе си и близките с нещо красиво и вкусно – опитайте! Гарантирам, че ще ви стане нов любим начин за приготвяне на тарталети. 💫
Необходими продукти за тарталети с ягоди
За основата:
- 1 пакет ръчно точени кори за баница и баклава от Йована
- 100 г разтопено краве масло
За крема:
- 200 г заквасена сметана
- 200 мл животинска сметана за разбиване
- 2-3 ч.л. пудра захар (може и повече според вкуса ви)
- 1 ч.л. бурбонска ванилия на прах
- 200 г ягоди
Начин на приготвяне
- От корите се изрязват кръгчета с диаметър 10 см.
- В намаслени формички за тарталети или тава за мъфини се оформят кошнички като за всяка се използват 5-7 слоя от корите. Във формите за мъфини се поставя по едно топче от хартия за печене във всяка кошничка, за да не се завият краищата навътре
- Кошничките се намазват с малко разтопено масло, за да придобият златист загар и апетитен аромат
- Изпичат се в загрята фурна на 180 г с вентилатор за около 10 минути до златисто. Наблютадайте ги, за да не потъмнеят много
- Животинската сметана се разбива с миксер до меки връхчета
- Заквасената сметана се смесва с разбитата и се добавя пудра захар и ванилия. Всичко се разбърква
- Охладените кошнички се пълнят с крема с пош или малка лъжичка. Направих и от двата вида
- Слога се по половин ягода отгоре и се поръсва с пудра захар
Съвет:
Ако искате тарталетите да останат хрупкави по-дълго, пълнете ги малко преди сервиране.
Тези тарталети са чудесен избор за парти, бърза закуска или дори гурме предястие. Съчетанието на хрупкава основа и свеж пълнеж ги прави неустоими – гарантирам, че ще свършат бързо!