Хачапури с точени кори

Хачапури с точени кори – лесна и вкусна алтернатива на класиката
Хачапури е едно от най-популярните грузински ястия, което впечатлява с богатия си вкус и аромат на разтопено сирене. Класическият хачапури се приготвя с тесто, но ние ще ви представим по-лесен вариант – хачапури с точени кори. Тази рецепта е чудесен начин да си спестите време, без да правите компромис с вкуса.

Вместо с традиционното тесто ние ги приготвихме с пълнозърнести ръчно точени кори Йована. Обичаме лесните и бързи рецепти, но с истински специален вид и вкус. По традиция не спестихме от сирена и използвах сирене и кашкавал. Резултатът е печиво с хрупкава коричка и богата плънка.

В никакъв случай не пропускайте магданозения зехтин. Той придава свежест и чудесно допълва вкуса на хачапури. Добавяйте го към различни салати и ястия с месо, риба или към топъл хляб. Той ще се превърне в любима съставка!

Необходими продукти за хачапури с точени кори

За 4 броя хачапури:

  • 80 г разтопено краве масло
  • 80 г сирене
  • 120 г кашкавал
  • 4 яйца
  • 8 пълнозърнести кори за баница Йована
  • Сусам за поръсване

За магданозения зехтин:

  • Връзка Магданоз листа
  • 100 г зехтин

Начин на приготвяне

  1. Сложете една кора на плота и я намажете с разтопено масло. Над нея сложете още една и също намажете с масло
  2. В центъра на корите сложете част от настърганите сирене и качкавал
  3. Прегънете корите, така че да се получи нещо като гнездо в центъра, на което са сиренето и кашкавала
  4. Над тях сложете едно яйце и поръсете краищата със сусам
  5. Повторете същото с останалите продукти за още три броя хачапури
  6. Изпечете ги в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса, докато корите станат златисти

Магданозен зехтин:

  1. Магнанозеният зехтин приготвяте като бланширате листата от връчката магданоз във вряща вода за 40-50 секунди
  2. Отцедете ги и ги прехвърлете в купа със студена вода с няколко кубчета лед, за да запазите цвета
  3. Подсушете ги и ги пасирайте заедно със 100 мл зехтин
  4. Прехвърлете в бурканче и полейте изпечените хачапури с няколко лъжички