Класическа баница

Необходими продукти 

  • 1 пакет ръчно точени кори Йована (400 г)
  • 125 г разтопено краве масло
  • 6 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч.л. Сода
  • 300 г сирене

Начин на приготвяне

  1. Киселото мляко и содата се смесват и се оставя сместа да шупне
  2. В голяма купа се разбиват яйцата и към тях се добавя шупналото мляко
  3. Добавя се и натрошеното сирене и всичко се разбърква
  4. Всяка кора се намазва с малко масло (около 1-2 с.л.) и върху нея се поставя част от яйчната смес (3 с.л.) и се навива на руло. Рулото се навива на „охлювче“ като се започва от средата на тавата и всяко следващо се добавя около предното, докато корите свършат
  5. Ако е останала от сместа се намазва отгоре заедно с останалото краве масло и баницата се изпича в загрята фурна на 170 градуса за около 30-40 минути. Ако се запече твърде бързо отгоре се покрива с алуминиево фолио
  6. След изпичане се оставя да се охлади по желание. Може да я хапнете и топла разбира се