Необходими продукти за ябълков пай с точени кори
За основата:
- 1 пакет елдени кори за баница Йована
- 100 г разтопено краве масло
За плънката:
- 5 ябълки
- 100 г кафява захар
- 2 с.л. пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. Канела
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- Сокът на 1 лимон
За коричката:
- 100 г пълнозърнесто брашно
- 40 г едри овесени ядки
- 70 г кафява захар
- 1/2 ч.л. Канела
- 100 г краве масло на парченца
Начин на приготвяне
- Постелите една кора на работния плот и я намажете с масло. Върху нея поставете друга, но под различен ъгъл и отново я намажете с масло. Повторете това с всички кори, така че накрая да се образува кръг. Преместете основата в кръгла тава, така че да покрие дъното и стените и завийте стърчащите краища навътре
- Ябълките се обелват и нарязват на парченца. Слагат се в купа
- Към тях се добавят захарта, канелата, ванилията, и лимоновия сок
- Всичко се разбърква и се изсипва върху основата от кори
- Всички продукти за коричката се смесват в купа и се притриват с пръсти, така че да се получат маслени трохи
- Сместа се поръсва върху ябълките
- Паят се изпича в загрята фурна 170 градуса фурна за около 40 минути. След 20тата минута проверете пая. Ако коричката е станала златиста поставете алуминиево фолио и печете още 20 минути
- След изпичане се оставя да се охлади добре поне 3-4 часа
- По желание може да сервирате с топка ванилов сладолед